Sanal Okullar: Okumak için okula "gitmek" zorunda değilsiniz.

İnternetteki bazı platformlar çoğu fiziki okuldan daha öğretici olabiliyor hatta okullarda bulamayacağınız bilgiyi bulabiliyorsunuz.

Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda yaşamaktayız. İnternet neredeyse hayatımızın bir parçası haline geldi. Sosyal paylaşım ağlarına dünyanın farklı bölgelerinden her gün milyonlarca insan girip hayat deneyimlerini diğer insanlarla paylaşıyor.

Birinci tip sanal okullar; (cyberspace) coğrafi bir konumdan bağımsız var olmakta, öğrencilerin fiziksel olarak sınıfa devam etmeleri gerekmemekte ve diğer geleneksel binalar geleneksel okul eğitimini içermemektedir. Müfredat belirli bir okul sistemini temel alarak oluşturulabilmekte ve öğrencinin diğer bir ülkeden olması eğitimi engellememektedir.

İkinci tip sanal okullar; (hybrid) öğrencilere işlerinin belirli kısımlarını evden veya diğer bir yerden yapmalarına izin vermektedir. Öğrencilere yönelik geleneksel bir okulda olduğu gibi, fiziksel sağlıklarını ve sosyalleşmelerini sağlama amacına yönelik etkinlikler düzenlenmektedir.

Üçüncü tip sanal okullar ise; (coaching) öğrencilerin zamanlarının çoğunu geleneksel okulda harcamayı içermektedir. Bu öğrenciler, öğretmenin olmadığı okulda sanal bir şekilde bireysel olarak seçtikleri konuları çalışmaktadırlar.

Coursera: Bir Sanal Üniversite Daha

https://www.coursera.org/

Coursera dünyanın en iyi üniversiteleri ve eğitim kuruluşları ile ortaklığı olan, herkese açık, ücretsiz, online dersler sunmak için çalışan bir eğitim platformudur.  Bir ders keşfedip o derse kaydolursunuz. Dünyanın en iyi eğitim kurumları tarafından hazırlanmış 400'den fazla ders içinden istediklerinizi seçersiniz.

Kendi ders programınızı kendiniz hazırlarsınız. Kısa ders videolarını izleyerek, interaktif quizleri çözersiniz, akran değerlendirmelerini tamamlarsınız ve tüm bunları yaparken sınıf arkadaşlarınız ve eğitmenleriniz ile bağlantıda olursunuz. İçinde Türkçe alt yazılı dersler de var.

TÜBA Açık Ders Malzemeleri Portalı

http://www.acikders.org.tr/

Üniversite Açık Ders Malzemeleri bir üniversitede verilen derslerin internet ortamında açık ve ücretsiz olarak erişimine ve kullanımına imkân sağlayan her türlü ders kaynağıdır. Projede ifade edilen açık ders malzemesi bir dönemi kapsayan (14 hafta ya da 42-50 saat) ders izlencesi, ders notları, ders sunumları (powerpoint sunumlar, video, animasyon, vb.), örnek sınav ve çözümleri, örnek ödev ve çözümleri, proje ve uygulamalar, ek okuma parçalarından oluşur.

MIT OpenCourseWare: Türkçe

https://ocw.mit.edu/courses/translated-courses/turkish/

Açık Ders Malzemeleri MIT’de kullanılan ders materyallerinin ücretsiz yayınlanmaktadır. 
 
Ders notlarını, problem setlerini, laboratuvar notlarını ve daha başkalarını edinebilirsinizDers videolarını ve uygulamaları izleyebilirsinizÇok çeşitli konuları çalışabilirsiniz.
 
MIT Açık Ders Malzemelerini kullanmak için nasıl kayıt yaptırabilirim? 
MIT Açık Ders Malzemeleri ücretsiz olarak edinilebilir ve kayıt olmak gerekmez.
 
Dersleri tamamladıktan sonra sertifika alabilir miyim?

Hayır. MIT Açık Ders Malzemeleri MIT’nin dinamik sınıf etkileşimlerini destekleyen ders malzemelerinin yayınlanmasıdır; bir diploma ya da ders kredisi kazanmanız sözkonusu değildir.
 
Açık Ders Malzemelerini başka dillere çevirmek mümkün müdür?

Evet. Ancak, MIT orijinali İngilizce olan MIT Açık Ders Malzemeleri başka dillere tercüme edildiğinde aşağıdaki ibarenin tercümeye eşlik etmesini talep eder.

Dünyaca ünlü MIT'deslerini TUBA çevirmiş. Sağ olsun. Eğer daha eskiden bu derslerden haberdar olsaydım çok farklı bir yerde olabilirdim. Sertifika anlamında düşünmeyin. Dersleri ve bakışınızı destekleyecek anlamda düşünün.

FF Seminerleri

https://ffseminerleri.wordpress.com/

FF Seminerleri, bir süredir internet ortamında düzenlediğimiz sohbet/konuşma dizisinin adı. Gönüllü konuşmacılar bir karşılık beklemeden bildiklerini anlatıyorlar, dinleyicilerden gelen soruları cevaplıyorlar. Konuşmalar YouTube’dan canlı olarak izlenebiliyor, Google’ın Hangout adlı servisi ile sohbete sesli/görüntülü olarak katılmak da mümkün oluyor.
 
Şimdiye kadarki konuşmalarımızda dinlediklerimizden örnekler:
 
- İnsan, arkasında büyük finans kaynakları olmadan nasıl film çeker?
- Senaryo yazımından oyuncu bulmaya, yönetmenlikten tanıtıma, süreç nasıl işler?
- İnsani yardım kuruluşları, felaketlere nasıl müdahale ederler?
- Acil ihtiyaçları belirlerken, yerel kurumlarla işbirliği yaparken, ne gibi sorunlarla karşılaşırlar?
- Beyindeki elektriksel salınımları gözleyerek insan zihniyle ilgili neler öğrenebiliriz?
- İktisat bilimi, patronsuz işleyen kooperatiflere dair neler söyleyebilir?
- Güney Amerika’da sınırlı bütçeyle, uzun süreli seyyahlık yapmanın ne gibi yolları vardır?
- Çalışarak gezen bir seyyahın gözünden Güney Amerika nasıl görünür?
- Köylerin web siteleri, bize tarihe, dile, folklöre dair, kitaplarda yazmayan neler öğretebilir?
- Şehirde yaşarken balkonumuzda, bahçemizde, kendi sebzelerimizi nasıl yetiştirebiliriz?
- Başarılı şehir bahçeciliğinin sırları nelerdir?
- İbn-i Haldun, 600 yıl önce yazdığı Mukaddime adlı eserinde sosyolojinin, tarih yazımının temellerine dair neler demiştir?
- İsviçre’deki parçacık fiziği merkezi CERN, Higgs parçacığını nasıl “göz”lerle gördü?
- Böylesine devasa bir araştırma projesinde uluslararası iş bölümü nasıl işler?

MentorMob: Online Eğitim Hazırlama

http://www.mentormob.com/

Artık herkes hoca olabilir! Youtube'da o kadar çok video, Wikipedia'da da o kadar çok makale var ki... Internet bir bilgi çöplüğüne dönüştü. İşte bundan yola çıkarak adamlar kendi eğitim müfredatınızı hazırlayabileceğiniz bir sistem yapmışlar. Çok büyük bir boşluğu dolduruyor ve daha önceden tanıttığımız sistemlerle birebir çalışıyor.

Khan Academy

http://www.khanacademy.org/

Bunlar TED gibi video işiyle başlamışlar ama işi daha sıkı tutmuşlar. Dersleri gerçekten ders sadece tecrübe ve görüş paylaşımı değil: matematik, fizik, finans, tarih... Temel okul konuları. Alt yapıları youtube ve maalesef İngilizce. Ama korkmayın sanal ingilizce öğreten yerler de var:)
 
Bu akademinin amacı bu imkanlara erişemeyen düşük gelirli ülkelerdeki gençleri bilgiye kavuşturmak. 

Not: Bunları da TED sayesinde tanıdım ha;)

Online F Klavye Kursu 

turkegitim.net

Internet Üzerinden Online F Klavye Eğitimi hizmetinden ücretsiz olarak herkes yararlanabilir. Sen de F Klavye'ye destek ol. Sen de hızlı yaz. Harf aramaktan, klavyeye bakarak yazmaktan kurtul. Artan zamanını başka işlere ayır.
 
Türkçe yazanlar tarafından pek bilinmeyen bir konudur F klavye hadisesi. Her dilin kullandığı sözcük ve harfler farklıdır ve kendne has bir yoğunkluk içerir. İşte Türkçe'de buna uygun klavye F klavyedir. Alışması kolay anlaması dikkat isteyen bu mesele için: http://tr.wikipedia.org/wiki/F_klavye

TED: Teknoloji Eğlence ve Tasarım

http://www.ted.com/

Sanal eğitim platformların en başında tabiki TED gelir. Bir zamanların Kraliyet Bilimler Akademisi'nin yerini burası tutuyor. Dünyanın önde gelen bilimcilierine, yazarlarına, sanatçılarına kısacası güzel bir şey yapmış herkesi 15 dakikalık sunumlarıyla tecrübelerini paylaştırma imkanı tanıyor. Ssadece TED videolarıyla bile entellektüel bir alt yapı sağlanabilir.
 
Not: Onlaraca dilde (Türkçe dahil) alt yazı seçeneğinin olması ise beni benden alan özelliği aşğım sana TED!

Wikipedia: Özgür Ansiklopedi

http://wikipedia.org/

Vikipedi, herkesin eklemede bulunabileceği özgür ansiklopedi.
 
Bu başlı başına bir eğitim kurumu olamaz. Fakat çok iyi bir başvuru kaynağı olabilir. Vikipedi herkesin kolaya erişebileceği ortak bir emek birikimidir. Tam olarak özgür olmasa da yerel konular dışında özgür diyebiliriz. Göz ardı edilemeyecek bir birikim. Bu listede olamayı hak ediyor.

ekşi sözlük - kutsal bilgi kaynağı

https://eksisozluk.com/

Evet kutsal bilgi kaynağı. Listedeki diğer platformlara göre akademik temellendirme zorunluluğu olmasa da zamanın ruhunu hatta nabzını tutan bir platform ekşi. Sanal sözlük fikrinin başlangıcı ve en büyüğü...
 
Doğrusal bir kaynak olmamaz; ama zihin açar, hatta sizi yutar kaybolabilirsiniz içinde. Okul diyebilir miyiz? Bence deriz. Hele benim lisemle kıyaslarsak çok daha fazla bilgi var içinde diyebiliriz.

YouTube - Kendi Yayınını Yap!

https://www.youtube.com/

Youtube (yuutub) aslında bir araç. Onu nasıl kullandığına bakar. Bir anda erotik videolar gösteren bir ekrandan bir anda bağımsız belgesel gösteren bir ekrana dönüşebilir. Hatta kayıt cıhazın varsa sen de yayın yapabilirsin. 
 
Kısacası Youtube videolu eğitim sitelerini de kapsayacak bir alt yapıya sahip. Kafan takılan bir konuyu ya da ilham verici bir videoya rastlayabilirsin. Sana kalmış.

Yeni Nesil Online Dil Kursu: Duolingo

https://tr.duolingo.com/

Duolingo, webde çeviriler yaparak bedava bir dil öğrendiğiniz sosyal dil öğrenme platformu. Facebook veya Twitter hesaplarınızla hemen üye olup öğrenmek istediğiniz dili seçiyorsunuz.  İspanyolca içimde uhtedir. Bu yüzden ben İspanyolcayı seçtim ve hemen derslere başladım.
Ancak bir şey belirtmeliyim İngilizce bilmiyorsanız Duolingo işinize yaramayacaktır. Yani Türkçe’den İspanyolca’ya çeviri yok. Ama ingilizce biliyorsanız şimdilik İspanyolca, Almanca ve Fransızca’nın kapıları sizlere ardına kadar açık.
 
Bu arada ders programı harika. Oyun gibi. Öyle hemen her bölüme geçmek yok. Mesela ilk bölümü bitirdiniz diyelim. Sonraki bölüme geçebilmek için test oluyorsunuz.