Tüm AE2014 Katılımcılarına Teşekkür

Bu sene üçüncüsünü düzenlediğimiz AE2014 Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışmamız tamamlandı. Yarışmacılarımız çok zorlu eleme aşamalarından geçtiler.

1. İlk eleme reklam vermemekti. Reklam vermediğimiz halde 10 dan fazla yirmiden az yarışmacı başvuru denemesinde bulundu. Bu sayede konu ile alakalı edebiyat sitelerini araştıran yarışmacıları daha iyi seçmiş olduk.

2. İkinci aşama ödülün parasal değerini düşük tutmaktı. Katılanlardan sadece bir kişiye armağan verebileceğimizi belirttik ve armağanımız da sadece "Kurma Kız" bilimkurgu romanı olacaktır dedik. Böylelikle para hırsıyla tutuşan, ödül psikolojisle yaşayan kişileri de elemiş olduk.

3. Üçüncü ön eleme aşaması ise sorumluluktu. Bunlar içinden: "a görmemişim son gün yazacağım, bir gün müsade edin" diyip ertesi gün 12 sayfa ile gelenler, şartları okumadan yani başvuru formunun gönderemeyen "aa yarışma mı varmış şu dosyayı yollayayım" diyenlerden de kurtulduk.

Bu aşamalar sonucunda elimizde 14 muzaffer yarışmacı yazarımız kaldı. Öncelikle bu arkadaşlara sorunluluk bilinçleri, bir bilimkurgu yazarına yakışacak şekilde teknik beceri (belgeyi tartıp gönderme veya fotoğraf göndermek) dolayı teşekkür ediyoruz. Siz bize değer verip asgari saygıyı gösterdiniz biz de öykülerinizi bayıla bayıla okuduk. Bazılarında zevkten bayıldık, bazılarında ise sıkıntıdan. Ama hepsini okuduk. Notların ortalamasını aldık ve sıralamamızı belirledik.

Bu sene maalesef sadece birinciye hediye verebiliyoruz. Sorun tamamen $duygusal$. Eski katılımcı yazarlarımız ve takipçilerimiz bilirler, biz fakir ama gururlu bir yarışmayız. Alınmış ödüller, parayla bastırılmış kitaplara değil, öyküye bakıyoruz. Ne Türkiye'nin en büyük bilimkurgu yarışması olmak niyetindeyiz, ne sanallığımızdan ne de anonimliğimizden ödün vermek istiyoruz. AE2014, yıllardır Ay Evrenkenti Rektörlüğü prensiplerine göre düzenlenen mütevazı bir yarışma olmaya çalışıyor. Lütfen bunu sağlamak isteyenlere yardımcı olunuz.

Pardon, kendi derdimizden sizleri unuttuk. Bu sene çok güzel bir şampiyon öykümüz var. Kurma Kız'ın her sayfasını hak eden bir öykü yazmış. Ancak puanlamaya göre ikinci ve üçüncüleri de açıklamak iyi olur düşüncesindeydik, umarız iyi ettik. Bu arkadaşlara hediye bir şey gönderemiyoruz lütfen kusura bakmayın, dünya henüz bol ödül almaya hazır değil. Neyse, psikolojik roman moduna geçmeyelim. Seneye zaten öykülerin hepsini açık açık tartışan bir yarışma moduna geçeceğiz, nasıl olacak biz de bilmiyoruz, ama öyle olacak.

AE2014 Bilimkurgu Ödülü Kurma Kız

Aşağıda ise AE2014 Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışması toplu sonucu görüyorsunuz. Seneye yeni formatımızda bize uzun vadede yardımcı olmak isteyen gönüllü arkadaşlarımız olursa bizimle ae@aykenti.com adresinden ulaşsınlar.

  1. Erinç Durlanık'tan O.D.O.R.

  2. Samet Zenginoğlu'ndan Cailun

  3. GLM'den Kıyamet ve Ümit Çalışıcı'dan Derin Esaret


Not: Evet, üçüncülüğü iki kişi paylaşıyor, puanların ortalamasını alınca ortaya bu sonuç çıktı.
Not 2: Her yarışmada olduğu gibi katılımcılar, ukala olmamak kaydıyla, kendilerini geliştirme amacıyla "neden dereceye giremedim" diye soru sorma haklarına sahiplerdir.
Not 3: Eskiden bu kadar yarışma yoktu. Gelecek sene "Daha önce ödül almamış olamak" maddesini daha belirgin hale getireceğiz. Yarışmaya katıldığında yazar ne bilsin başka bir yarışmada dereceye gireceğini. Mesela "öykü teslim tarihine kadar ödül almamış olmak" veya "başka yarışmaya katılmamış olmak". Ancak bir yarışmaya katılmaya zorlayıp yazarları kitlemek istemiyoruz. Bize göre tüm yarışmalara katılmalısınız; ancak eskiden ödül almış, kitapta yayınlanmış öykünüzü gönderiyorsanız bu biraz insafsızlık olacaktır.

Seneye görüşmek üzere hoşçakalın sevgili bilimkurgu severler.
AE Rektörlüğü 2014

Yorumlar