Kaotik Bilimler Enstitüsü Ders Programı

Sevgili öğrencilerimiz ve Kaos Teorisi meraklıları, bu yazıda özellikle Türkiye'de, Karmaşıklık ve Kaos konusu üzerine yapılmış çalışmaları derleyip toparlamak istedik. Kaos konusu neden önemli; çünkü "kuantum" gibi metafizikçiler tarafından istismara çok müsait bir konu. Yeni yeni keşfediliyor, keşfedildi ve aklı başında çoğu biliminsanı tarafından özümsendi. Farklı disiplinlerden konuyu pek bilmeyen akademisyenlerimiz de fark etsin, doğrusal (lineer) bakış hapishanesinden çıksın diye elle tutulur tüm kaynakları burada paylaşmaya çalıştık ve zorluk seviyesine göre sıraladık.

Sayfa geliştirilmeye açık. Her türlü önerileriniz için lütfen bize yazın ekleyelim, birlikte yükselelim. Konuya sevgili Sinan Canan Hocamızın en son verdiği seminerle giriş yapıyoruz ki zaten bu konuyla ilgili Türkiye'de çalışan çok az akademisyen mevcut.

http://www.youtube.com/watch?v=IEoROCLnXQg

Yukarıdaki semineri beğendiyseniz yazının devamını okuyarak bölümümüze kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Kaotik Sapma
 

1. Sınıf: Kaos ve Kaos Teorisi Nedir? Kuramın Tarihçesi


Bu dönemde amaç, öğrencilerimize etraflıca kaos kuramı ve etkilediği alanları tanıtmak, hayatlarıyla ne kadar iç içe olduğunu göstermektir. Kitap: Kaos: Düzensizlikteki Düzeni Anlamak İçin Çizgibilim Makale: Kaos'un Keşfi: Kaosun tarihçesi ve felsefesi. Başlangıç için... Makale: Determinizm ve Kaos: Timur Karaçay'ın birçoğumuza ilham veren makalesi. Matematiksel özet. Makale: Laplace Şeytanı, Kaos ve Kelebek Etkisi: Laplace'ın determinist önermesinden yola çıkarak yazılmış bir tanıtım. Makale: Kaos'a Giden Yol: Laplace Şeytanı'yla başlayan bir serüven bugüne nasıl geldi. Ersan Şahin'in yazısı. Seminer: Kaos Anlayışına Giriş: Sinan Canan - 28.02.2009 Belgesel: Küçük Muhteşemdir: TRT - Sinan Canan'dan Harika bir belgesel serisi ve Facebook Sayfası

 

2. Sınıf: Kaos'u Etraflıca Anlamak, Yorumlamak, Go, Marksizm, Biyoloji, Ekoloji...


Bu dönemde amaç, kaosun ne olduğunu anlayan öğrencilerimize kuramın etkilediği diğer disiplinleri kavratmaktır. Kitap: Kaos: Tübitak Yayınları tarafından basılan en temel eser. Malesef baskısı yok sahafları aşındıracaksınız :( Makale: Go Sorunsalı Ve Kaotik Çözüm Arayışları: Efsane masaüstü "Go" oyunu ile Kaos Teorisi arasındaki bağın irdelenmesi. Makale: Marksizm ve Kaos Teorisi: Kuramın diyalektik materyalizmle olan ilintileri... Makale: Uluslararası İlişkilerde Kaos ve Bağımlılık Teorileri Seminer: Canlılık Bilimlerinde Kaos ve Kaotik Dinamikler: Sinan Canan - 02.10.2009 Belgesel: Zeitgeist: Kaostan değil de dünyadan bahsetmesi bile yeter.

 

3. Sınıf: Karmaşıklık, Fraktaller, Kesirli Boyutlar, Felsefe ve Zuhur


Bu dönemde amaç, öğrencilerimize okuduğumuz tüm kitapları dayatıp konuya ve hayata küsmelerini sağlamaktır. Kitap: Kaos'un Kutsal Kitabı Albert Caraco'nun (1919-1971) kaosu merkeze aldığı negatif felsefi eseri... (Dikkat! depresif etki yaratabilir) Kitap: Fraktal Düşünceler: Sinan Hocamızın kitabı. Kitap: Filozof Taşı / Kaos, Eşzamanlılık ve Dünyanın Gizli Düzeni: Biraz daha yoruma kaçılmış şarlatanlığa da açık kapı bırakılmış bir özet. Kitap: Gediz Akdeniz ile Söyleşi - Düzenden Kaosa Zuhur Evet, konuyu tamamen özümsemiş bir Fizik Profesörü Blog: Zuhur Koleksiyonu Bu da destek bekleyen ayrı bir yarım kalmış proje.

 

4. Sınıf: Kaos Kütüphanesi


Bu dönemde amaç. hala vazgeçmeyen öğrenciye aslında bizim de pek bir şey bilmediğimizi ve artık topun kendisinde olduğunu söyleyemediğimiz için ne bulduysak eklemektir. Bu kısımda ise artık iş öğrencini kendi becerisine kalıyor. Piyasadaki aklımıza gelen Türkçe kaynakları döşedik, kolay gelsin. Blog: Scoop.it: Güncel Kaos Dökümanları Listesi Kitap: Raslantı ve Kaos: Matematiksel derinliği için. (Çok sıkıcı) Kitap: Kaos ve Düzen / Sırat Köprüsündeki Hayat: Kitap: Kara Kefali Prof.Dr.Gediz Akdeniz. Kaotik Mantığın ülkemizdeki ender yorumcularından biri. Bu deneme kitabında ise felsefe ve fizik karışımı anlayışıyla İstanbul İnsanı'nı sorgululyor. Geri kalanlar: Kaos YayınlarıVikipediEkşi SözlükUludağ SözlükİTÜ Sözlük, Felsefe Forum   Kaynak: Kaosname: Kaos Seyir Defteri

Yorumlar