Gençler için Bilemediklerimiz Listesi

Eğer bu liste daha önce elime geçseydi belki üniversitede araştırma konusu seçmek gerektiğinde sudan çıkmış balığa dönmezdim. İsmi What the #$*! Do We Know!? Türkçesi “Ne #$*! biliyoruz ki?” tercümesi “Ne halt biliyoruz ki?” İmdb notu: 5.3 olan belgeselin geçen bahsi geçmişti. Oradaki bilmemle kilisesinin baş bilmem nesi teyze diyordu ki: “Bulunduğumuz çağa bakın her şeyimiz var, teknoloji hiç bu kadar gelişmemişti. Bilime dair artık çoğu şeyi biliyoruz  vs vs...

Sokrates'tin “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” felsefesinden yola çıkarak üçün beşin, sonsuz yanında sıfır olduğunu bilerek, gençlere neleri bilmediğimizi söylemenin faydası olabilir. Çünkü görünür olan çoğu şey keşfedildi ve gençlere suyun kaldırma kuvveti yer çekimi gibi basit kanunların ötesine geçmeleri gerektiği daha ilkokulda verilmeli ki önleri açılsın...

Neyse misyoner belgeselcilere çamur atacağımıza işimize bakalım. Bildiğimiz bilmediklerimizi sıralayılım. Tabi zaten hiç bilmediğimiz şeyleri yazamıyoruz çünkü bilmiyoruz:) Daha da paradoksa düşmeden başlayalım:

 

1.) Yer çekimin nasıl çektiğini ne kadar mesafede ne kuvvetle etki ettiğini biliyoruz. Ancak bu etkiyi sağlayan tutçuların (gulon) neden elektromanyetik dalgalardan bağımsız davrandığını bilmiyoruz? Türkçesi: Yerçekimi hesaplara göre daha güçlü olması gerekirken deneylerde çok zayıf çıkıyor? (Fizikçi olmak isteyen gençler için güzel bir takıntı malzemesi)

2.) Su katı sıvı gaz hallerinini hangi derecelerde geçtiğini deneylerle ölçtük. Fakat niye derece derece buzlanmıyor da birden 0 derecede buzlanıyor? Ya da neden 100 dereceden sonra buharlaşıyor? (He valla niye?) Edit: Yani burada evrensel sabitlerin neden o değerde sabitlendiği sorusuna bir gönderme var? Elektronun belli bir yükü var. Işığın boşlukta belli bir hızı var. Protonun belli bir kütlesi var kütlesi artmıyor ancak araya nötron sıkıştırınca izolasyon sağlayıp kararlı olmayı sürdürüyor. Suya dönersek 1 Atm basınçta yani deniz seviyesinde saf su neden sıvı kararlılığından vazgeçer, bağların kopmasında hangi parametreler etkili?

3.) Hava tahminlerinde günler ilerledikçe ötesini tahmin etmek imkansızlaşıyor neden? (Evet bu da Kaos Teorisine gider iyi bir başlangıç.).

4.) Evrenin oluşumundaki ilk üç saniyeyi bilmemiz mümkün mü değil mi? (Hah işte bu doğrusal zaman anlayışıyla bu zor.)

5.) Kara delikler delik mi? (Hawking Hocaya sormalıyız.)

6.) Evrenini şişmesi nasıl olur da daha da hızlanır? (Hayda bu Büyük Patlama değil de Büyük Çöküntü demek.)

7.) En küçük taneciği kuark zannederdik; ama çarpıştırdıkça onlarca çeşit tanecik bulunuyor. Hızı daha da artırınca daha da çok tanecik. (CERN'e gidin çocuğum.)

8.) Pi sayısını özel yapan ne? (Filmi bile gaza gelmeye yeterli - Pi 1998 iMDb 7.5)

9.) Evrensel sabitler neden o değerde? ( Elegant Universe  iMDb:8.2 )

10.) Yıldırımın elektriğini depolayabilecek miyiz? (Valla depolasak var ya çok süper iyi olur. Büyük sevap kazanırsınız)

11.) Küresel ısınmayı önemsemeyen bir lideri seçen gerzek seçmenlere can simidi verilmeli mi? (Sosyolojik ekolojik felsefi bir inceleme)

12.) İnsan beyni nasıl bilir? (Bilgi Felsefesi, Bilişsel Bilimler.)

13.) Evrim teorisindeki bulanık aşamalarında neler oldu? (Antropoloji, Arkeoloji, Jeoloji...)

14.) Ay dünyaya ne zaman çarptı ve yörüngesinden ne zaman çıkacak? (Kozmoloji)

15.) Plüton Uranüs'ten de yakına geldiğinde tekrardan gezegen sayılacak mı? Yoksa yolda başına bir şey mi gelecek? (Astronomi)

16.) AIDS, Kanser, Grip gibi hastalıklar veba gibi unutulacak mı? Nasıl? (1 2 3 Tıp)

17.) Mars'a yerleşince şişman bir nesil mi oluşacak? (Uzay Mühendisliği)

18.) Selülitin tedavisi olacak mı? (Dermatoloji)

19.) Yanmayan orman inşa edilebilir mi? (Odunculuk Fakültesi)

20.) Tamamen ekolojik şehirlere yeterli teknoloji varken neden hâlâ geçilmiyor? (Ekoloji)

21.) Dini konularına eğilmek isteyenleri de unutmadık. Aramızda kalsın bilim büyük patlama öncesine dair bir şey diyemiyor. Bence bu konuya eğilip kendinizi ateistlere karşı komik duruma düşmekten kurtarabilirsiniz. Tabi bunu için sağlam bir fizik bilmek gerekiyor. Okuyun araştırın işte işiniz ne. (İlahiyat)

22.) Etik kurallarla dünyayı yeniden inşa edebilir miyiz? (Felsefe)

23.) Mühendisler, sizlere hiç bir şey demiyorum çünkü tüm dünya size çalışıyor.  Mümkünse sektör değiştirin iş bulma şansınız daha fazla olur.

...

Evet, yaratıcılıkları, vizyonları, heyecanları dünyalı okullarca katledilmiş gençler için araştırma konuları listesi oluşturuyoruz var mı ekleyen?

Yorumlar