Ay'a Yolculuk (La Voyage dans la Lune) Georges Miles (1902)

Ay'a putperest NASA'dan önce, görsel anlamda ilk biz gittik biz, biz bilim-kurgucular, biz şizofrenler, biz hayalperestler, zihinsel anlamda önce biz gittik sonra suretler geldi, önce biz yazdık sonra rota çizildi ve beden hep hayalin peşinde sürüklendi.

Aya Seyahat (Fransızca: Le Voyage dans la lune) 1902 Fransız yapımı siyah-beyaz sessiz bilim kurgu filmidir. Film orijinallerine bağlı kalınmadan, zamanının iki popüler romanından uyarlanmıştır: Jules Verne'nin yazdığı Ay'a Seyahat ve H. G. Wells'in yazdığı Ay'daki İlk İnsanlar.
Filmin senaryosu, kardeşi Gaston'un yardımlarıyla Georges Melies tarafından yazılmış ve film yine Georges Melies tarafından yönetilmiştir. Film saniyede 16 kare hızında oynatıldığında 10 dakika sürmektedir.
Aya Seyahat ilk gösterildiği yıllarda çok popüler olmuştur ve Melies'in çektiği yüzlerce fantezi filmi arasında en iyi bilinen filmdir. Film, aynı zamanda birçok kişi tarafından sinema tarihinde yenilikçi animasyon ve özel efekt kullanan ilk film ve sinema tarihinin ilk bilim kurgu filmi olarak kabul edilmektedir.

Filmin Tam Sürüm Gösterimi:


Evet tam bir görsel şölen.(Tabi 1902 için, hiç bir olayı zamandan bağımsız değerlendirmemek lazım, hele ki tarih fakültesinde öğrenci iseniz.


Ay'a Yolculuk 1902


Yorumlar